Dekontaminace laku clay rukavicí

Pod mechanickou dekontaminací si většina lidí představí clay hmotu nebo modelínu, pomocí které trhavými pohyby dostáváme zašlé nečistoty z laku.

V první řadě se pokusím vysvětlit, k čemu vlastně clayování je: Na laku nám ulpívají nečistoty, které se s ní postupně spojí natolik, že klasické ruční mytí zkrátka nepomůže. Jsou to různé druhy kontaminace, které je zapotřebí odstranit. Tento špinavý povlak zabraňuje jakékoliv ochraně přilnout k laku –⁠ ať už Can Coat keramická ochrana od Gyeonu nebo jakýkoliv vosk.

Průser je to taky v případě, kdy nevyclayujeme lak a začneme strojně leštit. Lešticí kotouč tak nabere špínu a nadělá víc škody než užitku. Takže je to opravdu velmi důležitý a pracný proces. I když… Pracný? Ne tak docela!

Jezdit po laku 2 hodiny clay modelínou, která je drahá jako prase, je opravdu vopruz. A proto v nedávné době přišla na trh novinka Work Stuff Clay Mitt a Work Stuff Clay Block.

Clay Mitt je rukavice a Clay Block je kostka potažená speciální clay gumou, která neztrácí na životnosti, neabsorbuje do sebe špínu a dokonale ji strhává z laku pryč. Jejich největším benefitem je časová nenáročnost, protože pomocí Clay Mitt zvládnete mechanickou dekontaminaci pod 20 minut úplně s přehledem!

Důležitým krokem při clayování je lubrikace, aby clay neškrábal lak a pouze po něm klouzal. Jsou 2 varianty: Buď ho lubrikovat pomocí lubrikantů přímo na to určených, nebo levnější varianta, kterou používám já, je, že si přesytím vodu autošampónem (doporučuju hodně lubrikujicí Auto Finesse Lather) a pomocí přesycené vody lubrikuju přímo clay.

Zároveň si Clay Mitt průběžně propírám ve vlažné čisté vodě.