Lešticí systém a jak na to

Tak… nejdřív je potřeba vědět, co je v pastách obsaženo. V pastách všeobecně jsou různá aditiva, brusiva a další pomocné látky. Nás ale zajímá především zmíněné brusivo: Jsou to mikročástice oxidu hlinitého, který vzniká jako odpad v kovoobraběčském a kovozpracovatelském průmyslu. Problém je, že je v mnoha pastách obsažen v různých velikostech a pouze 20-40 % mikročástic je o stejné velikosti.

V překladu to znamená, že do těch past smetou všechno, co jim přijde pod ruku. Proto se nebudeme věnovat jiným značkám a přejdeme rovnou ke Kochu. Lešticí systém Koch je unikátní v tom, že obsahuje částice oxidu hlinitého, které jsou až z 90 % všechny stejně velké.

Co to znamená v praxi? Že nám to na laku nedělá žádný bordel, úhledně a kontrolovatelně díky tomu můžeme leštit a pasta funguje všude stejně a naprosto skvěle. Bavíme se především o pastě H9 Heavy Cut.

Druhý obrovský plus Kochu je to, že během leštění dochází k rozpadu částic a nevznikají nám díky tomu tak velké hologramy. Částice se zkrátka a dobře rozmělní. Začínáme tedy stupněm brusu 9, ale leštěním se z toho postupně stane stupeň 8-6 (záleží na době leštění).

Tak. To bylo jen k nějakým všeobecným znalostem a jdeme si to kompletně rozebrat!

Začneme tím nejtěžším leštěním –⁠ nebo lépe řečeno broušením –⁠ a to pomocí rotační leštičky, kotouče z beránka s dlouhým chlupem a pasty H9 Heavy Cut KochChemie (žádnou jinou pastu a kotouč na rotačku nepoužívej!). V tomto případě nám dochází ke zdvojené rotaci a díky průchodnosti brusných částic oxidu hlinitého jsme schopni extrémně efektivně odstraňovat poškozené vrstvy laku. Zdvojená rotace? WTF? Vysvětlím!

 

První rotace vzniká díky pohybu centrálního šroubu, který nám roztočí unašeč, na kterém je přilnutý kotouč z beránka – kotouč rotuje a díky výřezu ve středu (u čehož se v Kochu opravdu zamysleli) se kotouč perfektně chladí a nezahřívá!

K druhé rotaci dochází uvnitř kotouče. Díky tomu, že kotouč není z pěny, ale je tvořen z dlouhých chlupů z beránka, dochází k průchodnosti částic mezi zmíněnými chlupy. Voalá – máme tu zdvojenou rotaci. Ízy, jak dva špízy.

 

Tento styl leštění ovládají opravdoví detaileři, profesionálové a klaním se každému, kdo tento postup používá k dosažení perfektního výsledku! Odstraňování poškozeného laku tímto způsobem vyžaduje důkladné a průběžné měření tloušťky laku, např. pomocí jednoho z profesionálních měřičů laku NexDiag NexPTG. Nikdy nechodím pod 90 mikrometrů a v případě, že byl díl již v minulosti lakován, platí pravidlo 3krát a dost. V překladu to znamená, že naberu pastu na kotouč, udělám si celý cyklus leštění na ploše o velikosti 40×40 a postup zopakuju maximálně 3krát. Proč? Protože nelze změřit tloušťku laku. Nevím kolik tam toho reálně je, a proto platí toto pravidlo, kterého se minimálně ze začátku striktně drž!

 

Pryč od rotační leštičky. Pro většinu toto bylo jen informativní a pokud si chceš auťák doma poleštit sám, tak se vrhnem na nejběžnější postup pomocí orbitální leštičky. Takovou orbitálku by prostě v garáží měl vlastnit každej milovník aut. Doporučuju model T3000 nebo T4000 od Liquid Elements. Pokud jsou tyto dva modely nad tvoje finanční možnosti, sáhni po modelu T2000. Ovšem práce s tou T2000 není žádnej šlágr. Je moc malá a veškerý vibrace absorbuje tvoje tělo. Zkrátka a dobře s ní vyleštíš jedno auto a budeš mít chuť s ní šlehnout do kopřiv. Proto doporučuju model T3000. Velikost unašeče je 125 mm. To znamená, že na to budeš cvakat kotouče od Kochu o velikosti 126 mm. S většími kotouči ani nedělám, 150 mm je za mě už zbytečně velkej a nekontrolovatelnej talíř (ten má model T5000).

Poslední odstaveček k leštičkám: Nárazník, úzké lišty a těžko dostupná místa jako jsou zrcátka, můžeš leštit modelem A1000 a kotoučky o velikosti 45 mm. Prostor pod klikama a další detaily pak můžeš doladit pomocí modelu A800. Tyto leštičky bys měl mít, pokud se leštěním živíš nebo to plánuješ.

 

Bomba, to máme ke strojům fungujicím na principu výkmitu (orbitu) a vrhneme se na pasty. Leštím Kochem 3 roky, rozumím tomuto systému a všechno ohledně něj znám a vím. Na otázky typu: „Jak mám leštit Rupes pastama?“, „3M pasta mi dělá na laku kokotiny, co s tím?“ ti prostě neodpovím, protože s těmito systémy nepracuju a nechci.

 

Půjdeme krásně krok po krůčku:

Koch Chemie Heavy Cut H9.02

„Há devítka“ má nejvyšší stupeň brusu ze všech past od Kochu a funguje nejen na rotační leštičce, ale i na orbitální. Jak jsme si již pověděli, používá se na rotační leštičce s kotoučem z beránka na 900-1200 RPM (Rotations Per Minute / otáček za minutu). Ovšem kotouč z beránka NELZE použít na orbitální leštičku, protože by se nám chlupy na kotouči zauzlovaly kvůli výkmitu. Kotouč by tak nefungoval a spíš by škodil. Na orbitální leštičku se proto používá pěnový kotouč Heavy Cut Pad a pracujeme s otáčkami 3000-4200 RPM. Tyto dvě varianty se využívají na odstranění škrábanců s tím, že na rotačce to má přibližně 3x větší efekt, než na orbitálce. Kvůli velkýmu brusu nám leštění nechává stopy – hologramy, který je potřeba spravit. Ovšem díky zmíněnému rozpadu částic Koch funguje na dvoukrokovém principu. To znamená, že po Heavy Cutu nevzniknou tak velké hologramy a dokážeme je perfektně odstranit už v druhém kroku.

 

Koch Chemie Micro Cut M3.02

„Mikrouš“ má nejmenší stupeň brusu, ale nejvyšší stupeň lesku. Odstraní perfektně všechny hologramy a vytáhne z laku největší možný lesk. Neobsahuje žádné vosky, plniče, maskovače a další, takže lak perfektně připraví na aplikaci jakékoliv ochrany.

 

Takže dvoukrok máme za sebou a půjdeme si rozebrat ještě dvě pasty, a to pasty jednokrokové. Jednokrokové leštění je takový kafe 3v1. Jdem si to rozebrat.

 

Jednokrové pasty máme F6.01 a P6.02. Rozdíl mezi nimi je ale zásadní.

 

Koch Chemie Fine Cut F6.01 a One Cut P6.02

Tyto pasty mají stupeň brusu 6/10 a dokáží se hodně rozmělnit postupem leštění a díky rozpadu částic. Fungují na orbitální leštičce a pěnovém kotouči při otáčkách 3500-4200 RPM. Velkou výhodou těchto past je, že v jednom kroku a s jednou leštičkou dosáhneš opravdu krásnýho lesku. Neodstraní ale hlubší škrábance, pouze ty vlásečnicové jemné.

Zásadní rozdíl mezi těmito pastami je v tom, že Fine Cut v sobě nemá vosk a plniče, které maskují škrábance. Tím pádem je po rozleštění Fine Cutem lak připraven na aplikaci vosku, sealantu, Can Coatu, atd.

One Cut je ale přesným opakem. Má v sobě fillery, plniče, maskovače škrábanců a karnaubský vosk. A tato zmíněná aditiva nám překáží v aplikaci jiné ochrany. Takže je ideální na předprodejní přípravu, na sraz, výstavu atd.

Na závěr napíšu jen to, že práci s orbitálkou zvládne každý. Na rotační leštičku už to chce ale zkušenosti a chtíč se s ní naučit. Práci s rotačkou a další věci si můžeme společně procvičit v individuálním školení.